Hælrevner/Ligtorne

Hælrevner - fissurer


Revnedannelser kommer af tørhed. Oftest sidder de i hælregionen og opstår som regel i den meget tørre, uelastiske hårde hud. Det er en hyppig lidelse, især om vinteren pga tør luft.

Revnerne eller fissurerne ligger ofte overfladisk i huden, men kan også strække sig dybt ned huden, hvilket er meget smertefuldt, især hvis de samtidig er betændte.


Ligtorne


Der er flere typer af ligtorne:


Hårde ligtorne:

Det er de mest almindelige, der forekommer på små, koncentrerede områder af hård hud, der er på størrelse med en lille ært. De er som regel omringede af et område af fortykket hud , og de sidder oftest under fødderne og på tæerne. De kommer af tryk fra fodtøj eller forkert fodstilling. 

Det er vigtigt at fodtøjet ikke klemmer. Sko skal passe fra starten og ikke "gåes til" som mange fejlagtigt tror.

Har man en nedsunket forfod, er der større tryk på de små forfodsknogler. Knoglerne forsøger derfor at beskytte sig selv ved at danne hård hud og senere ligtorne, som er en videreudvikling af hård hud.


Bløde ligtorne:

De sidder oftest mellem tæerne. De er hvidlige og gummiagtige og opstår mellem tæerne, hvor huden er fugtig grundet sved eller fra utilstrækkelig tørring. De er meget smertefulde. De fremstår ved at to tæer gnubber smertefuldt mod hinanden. Her er det vigtigt, at der er plads nok i skoen til, at tæerne kan være der uden at klemme hinanden.  Er ligtornen kommet, skal du kontakte en fodplejer der kan fjerne den og efterfølgende er det vigtigt at have en aflastning imellem ligtornen og nabotåen i en periode.


Heloma miliare:

En arvelig lidelse som ofte fremkommer både i håndfladerne og under fodsålerne. De kommer oftest i en fremskreden alder, hos ældre mennesker og sjældnere hos de yngre.

Det er små isolerede kegle- eller skålformede, hornagtige dannelser i huden. De er smertefulde at gå på, og fremkommer ikke af tryk.

Heloma miliare, 4 uger efter beskæring