Lillian Nørgaard - Mobil 20 23 88 73 - Dommerbyfodklinik@gmail.com
Hvordan fjerner man ligtorne?
Ligtorne kan behandles på flere forskellige måder, herunder:
- At fjerne trykket eller gnidninger på hudområdet
- At bruge en receptfri behandling, såsom en callus fjerner eller en plaster
- At få en professionel til at fjerne ligtornen
Hvis du har en ligtorn, er det vigtigt at behandle den så hurtigt som muligt for at forhindre, at den bliver værre.
Her er nogle tips til at forebygge ligtorne:
- Sørg for at have sko, der passer godt og giver støtte til dine fødder.
- Brug sokker, der er lavet af åndbart materiale.
- Undgå at gå barfodet på ujævne gulve eller trapper.
Hvis du har diabetes, er det vigtigt at være særlig opmærksom på ligtorne, da de kan være sværere at behandle og kan føre til infektioner.
Hårde ligtorne:
Det er de mest almindelige, der forekommer på små, koncentrerede områder af hård hud, der er på størrelse med en lille ært. De er som regel omringede af et område af fortykket hud , og de sidder oftest under fødderne og på tæerne. De kommer af tryk fra fodtøj eller forkert fodstilling.
Det er vigtigt at fodtøjet ikke klemmer. Sko skal passe fra starten og ikke “gåes til” som mange fejlagtigt tror.
Har man en nedsunket forfod, er der større tryk på de små forfodsknogler. Knoglerne forsøger derfor at beskytte sig selv ved at danne hård hud og senere ligtorne, som er en videreudvikling af hård hud.
Bløde ligtorne:
De sidder oftest mellem tæerne. De er hvidlige og gummiagtige og opstår mellem tæerne, hvor huden er fugtig grundet sved eller fra utilstrækkelig tørring. De er meget smertefulde. De fremstår ved at to tæer gnubber smertefuldt mod hinanden. Her er det vigtigt, at der er plads nok i skoen til, at tæerne kan være der uden at klemme hinanden. Er ligtornen kommet, skal du kontakte en fodplejer der kan fjerne den og efterfølgende er det vigtigt at have en aflastning imellem ligtornen og nabotåen i en periode.
Heloma miliare:
En arvelig lidelse som ofte fremkommer både i håndfladerne og under fodsålerne. De kommer oftest i en fremskreden alder, hos ældre mennesker og sjældnere hos de yngre.
Det er små isolerede kegle- eller skålformede, hornagtige dannelser i huden. De er smertefulde at gå på, og fremkommer ikke af tryk.